Zea mays

Majskolvar av olika sorter.

Majssläktet (Zea) är en släkte gräs med 5-7 arter. Hit hör bland andra majs. Arterna förekommer naturligt i MexikoGuatemala och Nicaragua, men majs odlas över hela världen. Släktets arter kallas ibland teosinter.

Zea mays


Majs (Zea mays) är en ettårig, upp till 6 meter hög art i familjen gräs. Det var Christofer Columbussom tog majsen till Europa.

Hanblomställningen sitter i toppen av plantan och honblomställningarna, som blir majskolvar, ibladvecken. Frukterna, majskornen, är mycket stärkelserika. Strået är märgfyllt. Majsen domesticerades i Centralamerika, och hade vid de vitas ankomst spritt sig till stora delar av Nordamerika. 

Majsfält

Odling och användning


Majs odlas i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat i de flesta delar av världen. Det finns tusentals majssorter som passar att odla under olika betingelser och för olika ändamål. Majs är näst efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen. Det är också den första växt i odling för vilken genmodifierade varianter utgör en signifikant andel av den odlade arealen.

Majs innehåller inte gluten.

Popcorn, ett av världens populäraste snacks, görs genom att värma torkade majskorn i het vegetabilisk olja och vänta på att kornen ska börja "poppa". Det som händer under denna process är att kornen vänds in-och-ut.

MajsDet förekommer att majsen skördas innan den blivit fullvuxen. Den kallas då minimajs och är så pass mjuk att man äter den hel med kolv och allt.

Polenta är små gryn framställda av majskornets kärna. Av polenta görs bland annat gröt och denna majsgröt är nationalrätt i norra Italien.


I Korea gör man ett te av majs som heter Oksusu cha.

Majs har börjat odlas i större skala i Sverige (c:a 1.5% av Sveriges totala skördesareal). Då främst till bränsle och foder för djur.